Hlavní obsah
Článek

„Máňa říkala, že to není směroplatné“, „Nezlobte se, že vás zase obtěžuju, ale já jsem si vzpomněla, že jsem se vás nezeptala, jestli máte sklep. Máte sklep?“ - tyto hlášky máme neodmyslitelně spojené s postavou paní Jechové z komedie Kulový blesk (1978), kterou skvěle zahrála Milada Ježková. A ačkoli šlo o neherečku, v této i v mnoha dalších rolích byla prostě nepřehlédnutelná.

Osud jí změnila cesta tramvají

Původně absolventka obchodní školy, která se narodila 27. 6. 1910 v Praze, prošla během života několika zaměstnáními. Milada Ježková pracovala v obchodě se stříbrem, dělala účetní a živila se i jako soustružnice ve státním podniku Nářadí Vršovice. O herectví nikdy neuvažovala, dostala se k němu velkou náhodou.

V roce 1965 hledal režisér Miloš Forman (†86) vhodný typ starší ženy, která by v jeho filmu Lásky jedné plavovlásky ztvárnila maminku Vladimíra Pucholta (76). Scenárista Jaroslav Papoušek (†66) si jednou v tramvaji všiml právě Milady Ježkové, která mu pro danou roli připadala naprosto ideální. Požádal ji o adresu, jenže ona si myslela, že si z ní dělá legraci. Když pak zjistila, že má vážný zájem, nabídku odmítla. Bylo jí tehdy 55 let a o svých hereckých kvalitách měla pochyby. Přesvědčily ji prý až její dcery. Nakonec si zahrála v bezmála čtyřech desítkách filmů a v několika seriálech.

Její roli Hrabětové měla hrát původně Zázvorková

V Láskách jedné plavovlásky se sešla s dalším skvělým nehercem Josefem Šebánkem (†61) a vytvořili nezapomenutelný rodičovský pár. Závěrečná „postelová“ scéna, ve které leží matka, otec i syn pod jednou peřinou, vznikla celá pod improvizační taktovkou Ježkové, Šebánka a Pucholta. Forman jim dal jen téma k diskusi a celý obsah nechal na nich. Byl to od něj mistrovský tah, protože debata všech tří aktérů byla spontánní a opravdu ze života.

Další rázovitou postavičku ztvárnila Ježková v komedii Kulový blesk. Její všetečná paní Jechová, která komplikovala život všem účastníkům náročné stěhovací akce, se kromě mnoha zvídavých otázek proslavila i větou: „To je ale krásná půdička, tady se mi to bude věšet!“ K tomu byl původně v záběru ještě pohled na Hradčany, ale normalizační cenzoři ho nechali vystřihnout.

Její další životní rolí byla Hrabětová, která se ve filmu Vesničko má středisková (1985) starala o Otíka. Tuto postavu měla přitom původně hrát profesionálka Stella Zázvorková (†83), ale Ježková se za svůj výkon rozhodně nemusela stydět. Také její věty „má pravdu, předsedo!“ a „doktor řekl, že je momentálně zaostalej“ už dávno zlidověly.

V soukromí byla spíš tichá a zakřiknutá

Ježková upoutala filmaře svou přirozeností a snadno zapamatovatelným vysokým hlasem. Dokázala vytvořit hřejivou a velice lidskou lidovou postavičku, ale i otravnou a přísnou manželku nebo matku. V soukromí byla spíš tichá a s kolegy se nebavila. V Menzelově oscarovém filmu Ostře sledované vlaky (1966) hrála matku Zdeničky Svaté. Její představitelka Jitka Zelenohorská (72) později vyprávěla, že spolu měly sice tři velké scény, ale mimo plac spolu nepromluvily ani slovo. Stejné vzpomínky mají na Ježkovou i lidé z Křečovic, kde se točila legendární Vesnička. O společnost nestála, všech se stranila.

Když už jsme jejími filmovými hláškami začali, můžeme jednou také skončit. „Tady všichni kradou, jedině ty seš takovej blbec starej poctivej!“ řekla svému filmovému manželovi (Josef Kolb) v komedii Hoří, má panenko (1967), když její postavu přistihl, jak rozkrádá tombolu.

Reklama

Další články

Načítám