Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Víte, co spojuje písně Poslední kovboj od Michala Tučného, Dynamit od Olympiku nebo To musím zvládnout sám od Karla Gotta? Osoba Zdeňka Rytíře (†69), který k nim napsal texty.

Slavný autor se narodil 11. dubna 1944 v Táboře, takže dnes by slavil 75. narozeniny. Po gymnáziu začal studovat angličtinu a japonštinu na Filozofické fakultě UK, ale po čase ze školy odešel z osobních důvodů. Na hudební scénu vstoupil v 60. letech, nejdřív jako baskytarista v několika beatových kapelách.

Chvíli se živil i jako popelář

Protože Zdeněk Rytíř začal psát poezii ještě na vysoké škole, k textařině měl vždycky blízko. Ovšem na profesionální úrovni ji začal dělat až jako člen skupiny Mefisto, kterou založil spolu s Karlem Svobodou (†68). Když ale neměl ještě dost zakázek, živil se i jako popelář jen proto, aby se nemusel vzdát svého snu. Jeho největšími vzory v textařských začátcích byli Bob Dylan a Chuck Berry. Do češtiny převedl řadu jejich písní včetně mnoha dalších amerických hitů tehdejší doby. Vždycky dokázal zachovat ducha originálu, což bylo v té době hodně výjimečné.

Texty odevzdával vteřinu před dvanáctou

Podle odhadů se Rytíř jako autor podepsal pod 1500 až 2000 textů, u Ochranného svazu autorského jich má ale zaregistrováno „jen“ 1025. Svaz mu také v roce 2009 udělil cenu za nejúspěšnější skladbu v zahraničí, kterou je Včelka Mája.

Zdeněk Rytíř měl jako autor vzácný dar, že se dokázal trefit do vkusu každého interpreta přesně podle jeho naturelu. A protože vyrůstal jen s maminkou a babičkou, dobře rozuměl i ženskému světu, což si pochvalovaly všechny zpěvačky. Ihned totiž pochopil, o čem a jak chtějí zpívat. Nicméně zpěváci z něj šíleli, protože jim většinu textů odevzdával až na poslední chvíli, mnohdy když už byli v nahrávacím studiu.

Po smrti Michala Tučného zavřel studio

Jeho texty mají v repertoáru všechny naše velké pěvecké hvězdy. Zdeněk Rytíř působil dlouhou dobu jako dvorní textař Václava Neckáře (75). Právě pro něj napsal slavné hity Ša-la-la-la-li nebo Dobrá zpráva. A když byl pak Michal Tučný (†48) nespokojený v kapele Fešáci, založil s ním skupinu Tučňáci. Na svět pak přišla řada dnes již zlidovělých písní, jako je Snídaně v trávě, Báječná ženská, Pověste ho vejš nebo Tam u nebeských bran. Když Michal Tučný v roce 1995 zemřel, Rytíře přestala práce bavit a studio, které měl ve svém domě v Řevnicích, zavřel.

Manželka Helena o něj pečovala až do smrti

Rytířovou první manželkou byla herečka Evelyna Steimarová (73), s níž měl dceru Vendulu (46). S druhou manželkou Helenou Rytířovou (67), která mu po boku stála až do konce jeho života, měl syna Zdeňka a dceru Alenu. Byl to celoživotní náruživý kuřák a v roce 2008 u něj propukla pokročilá forma chronické obstrukční plicní nemoci. Vykouřil totiž 80 cigaret denně, ovšem při psaní jich „vytáhl“ i stovku.

Nakonec musel dýchat za pomoci přístrojů, ale manželka si ho i přesto vzala z nemocnice domů. Čtyři roky pak každou noc vstávala a kontrolovala, zda jeho umělé plíce fungují. Čekal na transplantaci, ale té se nedočkal. Bulvár o jeho smrti klamavě informoval už v roce 2010, tedy o tři roky dřív, než k ní opravdu došlo. Zdeněk Rytíř zemřel na infarkt 2. října 2013. Splnilo se mu tak přání. Celou dobu se totiž bál, že se jednou udusí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám