Hlavní obsah
Článek

Hrdinský čin. Toho se podle některých dopustil loni v září Karel Zima (47). Herec, známý ze seriálů Ohnivý kuře, Temný kraj nebo Pustina, se rozhodl darovat ledvinu svému kolegovi Karlu Vaňkovi, kterého pořádně ani neznal.

„Já jsem Karla znal zhruba rok nebo rok a půl a viděli jsme se třikrát pracovně na place. Když jsme spolu měli mít nějakou další práci a jel jsem za nimi na natáčení, tak mi holky kostymérky řekly, jak na tom Karel je a že málem umřel a má problém s ledvinami,“ svěřil herec, který se krátce na to rozhodl, že svému kolegovi pomůže.

„Věděl jsem, že je to správná věc, která má smysl a nic to nemůže zhatit. Nezrazoval mě nikdo, je pravda, že jsem se nikoho neptal,“ prozradil herec.

V té době jeho kolega Karel Vaněk, známý z kapely 100°C, chodil třikrát týdně na dialýzu a byl na listině čekání na ledvinu. Zima Karlovi, se kterým je nyní dobrý kamarád, oznámil své rozhodnutí v dubnu. Následovaly tři měsíce nejrůznějších vyšetření, než jim lékaři sdělili, že je vhodným dárcem a začátkem září může dojít k operaci.

„Je to vzácný případ altruistického dárce orgánu, není to tak běžné v našich krajinách, kdy se člověk rozhodně darovat orgán z čistého altruismu k druhému člověku, což je vzácné a obdivuhodné,“ prozradil v premiérovém díle pořadu 13. komnata, který poběží tento pátek, Doc. MUDr. Jiří Moláček, který herci odebíral zdravou ledvinu.

Měsíc před operací se ale Zima velmi bál, jestli k zákroku vůbec dojde. Měl totiž nehodu na motorce.

„Pochopitelně, že člověk na sebe dává pozor, hlídá si životosprávu, protože na tu operaci nemůžete jít se zánětem nebo zvýšenou sedimentací, dělal jsem vše pro to, abych byl zdravý. No a měsíc před tím jsem se vyboural na motorce. V malé rychlosti na písku a v zatáčce, ale vymáznul jsem se jenom v kraťasech a žabkách, takže jsem měl zlomený prst, na lýtku sedřenou kůži,“ svěřil herec, který dokonce své zranění personálu nemocnice nějakou chvíli tajil, nakonec šel s pravdou ven a podle lékařů mohlo naštěstí i tak k zákroku dojít.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám