Hlavní obsah
Článek

Celý svůj život rozdával Miroslav Horníček lidem přes televizní obrazovku inteligentní humor a dobrou náladu. V soukromí jej a jeho milovanou manželku Bělu postihlo to nejhorší, co se rodičům může přihodit. O svého jediného syna Honzu, který byl v té době nadějným studentem pražské FAMU, tragicky přišli během natáčení seriálu Byli jednou dva písaři (1972).

Oblíbený herec, bavič, režisér a spisovatel, jehož sté výročí narození jsme si před nedávnem připomněli, o této osobní tragédii otevřeně promluvil ve střihovém dokumentu Humor není žádná sranda.

„Točili jsme Písaře a můj syn tam byl a skončil neblaze. Přijel jsem domů, Honza doma nebyl. Ráno jsem tam jel už před natáčením a hledal jsem ho. Jirka Sovák mi řekl, že pojedeme za ním do nemocnice. To byl tvrdý trik. Tam mi dali injekci a řekli mi, že je mrtvý,“ vzpomínal po letech se slzou v oku Horníček na nejhorší moment svého života.

„Lovil ryby a seděl na betonové propusti a při záchvatu spadnul dovnitř,“ uvedl Horníček. V osudný okamžik jeho syna postihnul jeden z epileptických záchvatů, kterými trpěl.

„Prodělal klíšťovou encefalitidu a pak následovaly epileptické záchvaty. Jediné, čím se teď utěšuju, je, že by se ty záchvaty zhoršovaly a že by asi skončil v ústavu,“ dodal Miroslav Horníček, který se i přes velký osobní žal vrátil na plac natáčet.

„Horníček mě překvapil, jak statečně se zachoval. Za tři dny se zotavil a byl schopnej pracovat dál,“ vysekl po letech milovanému kolegovi poklonu Jiří Sovák.

Reklama

Další články

Načítám