Hlavní obsah
Článek

Anketa popularity českých hudebních interpretů došla do slepého bodu. Pořadatelé uznali, že je potřeba České slavíka reformovat. Než přijdou s novým konceptem, fanoušci si dají od hlasování pauzu.

V uplynulých ročnících se ukázalo, že systém hlasování příliš nefunguje a je zneužitelný. Důkazem je umístění kapely Ortel a jejího frontmana Tomáše Ortela, jimž pořadatelé loni upravili počet hlasů kvůli podezření, že došlo k porušení pravidel. „Problémy posledního ročníku ukázaly, že velmi otevřený systém hlasování se v době rychlého rozvoje sociálních sítí ukázal jako snadno zneužitelný,” uvedl pro deník Právo Jaroslav Těšínský z pořádající agentury Musica Bohemica.

Anketa má bohatou historii. Jako Zlatý Slavík byla poprvé vyhlášena již v roce 1962, kdy v ní zvítězil Waldemar Matuška (†76). O rok později už jí kraloval téměř nepřekonatelný Karel Gott (†80). V původní podobě anketa skončila v roce 1991, kdy v ní uspěli Pavol Habera, Iveta Bartošová a Team.

Po pauze dostali fanoušci možnost hlasovat opět v roce 1996, kdy se začala psát novodobá historie tohoto měřítka popularity. Anketa dostala název Český slavík a na stupních vítězů se objevilo celkem 11 interpretů.

Karla Gotta porazil Daniel Hůlka i Tomáš Klus

Mezi zpěváky je jednoznačným vítězem Karel Gott. Českého slavíka získal celkem dvacetkrát. K tomu v minulosti posbíral 22 Zlatých slavíků. V novodobé historii našel přemožitele jen dvakrát. V roce 1998 v anketě zvítězil Daniel Hůlka (55). Poté opět přišla série 13 vítězství Karla Gotta. Až v roce 2012 jej poprvé a naposledy porazil Tomáš Klus (37).

Lucii Bílou o prvenství připravila jen Aneta Langerová

Výsadní postavení mezi zpěvačkami má Lucie Bílá (58). Ta stejně jako Karel Gott posbírala 20 Českých slavíků. Její pozice v domácím hudebním šoubyznysu se otřásla jen v roce 2005, kdy na scénu vstoupila vítězka SuperStar Aneta Langerová (37). Ta svůj triumf zopakovala i o rok později. Pak ale musela královně Lucii ustoupit. Lucie Vondráčková v anketě končila pravidelně na druhém místě, a ani letos toto prokletí stříbrných Slavíků nezlomí.

V kategorii kapel se vystřídalo šest vítězů

Mezi hudebními formacemi se nejčastěji z Českého slavíka radovala rocková formace Kabát, která zvítězila celkem dvanáctkrát. Pepu Vojtka a spol. přehlasovali fanoušci pěti konkurenčních skupin. Čtyřikrát to na vrchol dotáhla Lucie (1999-2003), třikrát Olympic (1996-1998) a jedním vítězstvím se můžou pochlubit Chinaski (2005), Divokej Bill (2006) i Kryštof (2013).

Bude vám chybět anketa Český slavík?
Ano, je škoda, že končí
22,2 %
Ne, měla skončit už dávno, byla to fraška
68,9 %
Nevím, Slavík mě nikdy nezajímal
8,9 %
Celkem hlasovalo 1908 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám