Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Optimistická tvář známého herce Ivana Vyskočila (72) skrývá mnohá trápení, které si v sobě nese již od dětských let. Před veřejností dlouho tajil svůj židovský původ, o kterém sám roky nevěděl. Jeho maminka byla Židovka a byla poslána do koncentračního tábora v Terezíně a jako jediná z celé své rodiny holokaust přežila. „Museli ji odvézt asi tak v polovině roku 1944. Bratr se narodil v únoru 1943 a když ho nechala mojí sestře na starost, tak mu mohl být tak rok a půl,“ svěřil nyní herec a na maminku zavzpomínal.

„Lidi, který tohle prožili o tom nechtějí moc vyprávět, moje maminka byla taková statečná ženská, že říkala, co já ze sebe budu dělat nějakou hrdinku, byli lidi, kteří trpěli daleko víc. Byla jsem v Terezíně, bylo to tam špatný, ale co,“ svěřil Ivan, kterému jeho původ maminka dlouho tajila, a dokonce ho nechala pokřtít. „Řada lidí si po válce měnila jména. Já jsem taky pokřtěný v katolickým kostele jako Ivan Jan,“ svěřil herec, který se narodil rok po válce.

„Maminka se dostala kvůli tyfu domů daleko později. Lidi, kteří byli nakažení, drželi v izolaci, Rusové v tom nadšení z osvobození ty tyfové baráky tehdy otevřeli, ten tyfus se dostal mezi lidi a všechny pak drželi v karanténě,“ prohlásil Vyskočil, jehož maminka měla z hrůz nacistického vězení podlomené zdraví a zemřela poměrně mladá. Co vše o své rodině známý herec prozradil sledujte dnes v pořadu 13. komnata na ČT1.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám