Hlavní obsah
Článek

Americká Akademie filmových umění a věd, která mimo jiné uděluje Oscary, vyloučila komika Billa Cosbyho (80) a režiséra Romana Polanského (84). Stalo se tak kvůli sexuálním skandálům.

Rada guvernérů o vyloučení umělců rozhodla v úterý. Komik Bill Cosby byl u soudu shledán vinným z omámení a znásilnění basketbalistky Andrey Constand. K tomu mělo dojít v roce 2004 a osmdesátiletému komikovi hrozí až deset let vězení. Z podobných zločinů herce obvinilo zhruba dalších 50 žen. Cosby navíc před pár měsíci ztratil už druhého potomka. Dcera Ensa, která se otce velmi zastávala, zemřela na selhání ledvin.

Roman Polanski byl v roce 1978 obviněn ze znásilnění tehdy nezletilé Samanthy Geimer. Polanski přiznal, že s americkou autorkou měl sex a odseděl si 42 dní ve vězení. Po skandálu však opustil USA. Střídavě žil ve Francii a Polsku. Zatčen byl na filmovém festivalu v Curychu v roce 2009. Právě tam měl převzít ocenění za celoživotní dílo. Švýcarsko i Polsko režiséra opakovaně odmítly vydat do USA.

V říjnu 2017 byl z Akademie filmových umění a věd vyloučen producent Harvey Weinstein, který měl sexuálně obtěžovat desítky žen. Proti Weinsteinovi postupně vystoupila řada hereček, včetně Umy Thurman, Rose McGowan nebo Alissy Milano. Právě díky poslední zmiňované vznikla na sociálních sítích kampaň #MeToo, která měla podpořit oběti sexuálního obtěžování a vzbudila ve světě obrovské ohlasy.

Miliony žen po celém světě přiznaly, že se staly obětí podobných činů a drtivá většina o nich raději pomlčela. Weinsteinův skandál otřásl Hollywoodem do základů a na povrch začaly vyplouvat i desítky let staré kauzy.

Reklama

Další články

Načítám