Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Elegantní a uhlazený gentleman s těmi nejlepšími způsoby! Přesně takový byl během svého života jeden z nejobsazovanějších milovníků protektorátního filmu Svatopluk Beneš (†89), od jehož narození uplynulo letos přesně sto let.

Známý herec, který patřil k nejdéle žijícím pamětníkům starých zašlých časů, byl vždy mužem na svém místě. Nikdy neoplýval košilatými historkami a chránil své soukromí, ačkoliv jeho náručím prošly i některé z jeho filmových partnerek.

Výjimku učinil ve svých pamětech pouze jednou. Týkala se o osm let starší Adiny Mandlové, která měla na začátku druhé světové války výsostné postavení mezi herečkami a byla favoritkou režisérů i filmových producentů. Románek s herečkou Beneš prožíval ve dvaadvaceti letech a trval rok.

„Bydlel jsem pořád u rodičů, ale většinu dní a nocí jsem trávil u své přítelkyně - ženy krásné, slavné, vtipné, jedním slovem: záviděníhodné. V jejím luxusně zařízeném apartmá jsem poznával život z té hezčí stránky. Nic však netrvá věčně. Po roce se stala moje přítomnost poněkud nežádoucí. A protože jsem se k tomu neměl, sama se pokusila vyřešit můj bytový problém. Byl to totiž také její problém,“ vzpomínal Beneš ve své vzpomínkové knize Být hercem.

Otevřeně také přiznal, že rozchod se slavnou divou nebyl jednoduchý. „Takové rozloučení neprobíhá lehce. A já podlehl výbuchu vášně, kterému padlo za oběť něco skla a nábytku. Drobnosti nepočítám. Leč tuto suverénní ženu jsem tím nemohl vyvést z míry. Naopak, upřímně se mému počínání smála,“ vzpomínal Beneš na kopačky od Mandlové, která mu po rozchodu ještě pomohla sehnat byt v historickém domě na Malé Straně.

Reklama

Další články

Načítám