Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Z USA přišla smutná zpráva o smrti legendárního režiséra Miloše Formana. Filmař, která se dočkal uznání v Hollywoodu, prožil poslední dny v přítomnosti své třetí ženy. Měl za sebou také manželství se dvěma herečkami.

Český rodák oscarových filmů Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem patřil mez největší filmové legendy. Ve své sbírce měl dva Oscary, tři Zlaté glóby i ceny z festivalů v Cannes a Berlíně. Režíroval hollywoodské hvězdy včetně Jacka Nicholsona, Jima Carreyho či Woodyho Harrelsona.

Miloš Forman prožil tři manželství. Ženatý byl téměř celý svůj život. V roce 1958 se jeho první ženou stala herečka Jana Brejchová (78), jejíž sestru Hanu obsadil do svého filmu Lásky jedné plavovlásky. Manželství jim vydrželo jen čtyři roky a v roce 1964 měl svatbu s Věrou Křesadlovou (74). Ta je matkou jeho synů Petra a Matěje (oba 53). Potřetí se Forman oženil s Martinou Zbořilovou (52), se kterou má další dvojčata. Andymu a Jimovi je 19 let. Martina měla v minulosti románek i s Karlem Gottem.

Miloš Forman Českou republiku navštívil v roce 2009, kdy na karlovarském festivalu uvedl svůj poslední film, záznam divadelního představení Dobře placená procházka. Později už mu zdravotní stav cestování neumožnil.

Který film Miloše Formana je váš nejoblíbenější?
Černý Petr
2,4 %
Lásky jedné plavovlásky
3,3 %
Hoří, má panenko
16,2 %
Přelet nad kukaččím hnízdem
35,4 %
Vlasy
11,3 %
Amadeus
24,2 %
Lid versus Larry Flynt
5,1 %
Muž na Měsíci
2,1 %
Celkem hlasovalo 3882 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám