Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Modelka Lauren Wasser (29) měla v roce 2012 štěstí v neštěstí. Prodělala tzv. syndrom toxického šoku, vzácné, ale o to nebezpečnější onemocnění bakteriálního charakteru, které ji málem připravilo o život. Ten nakonec vybojovala, ale přišla o pravou nohu pod kolenem a prsty na levé noze. A nyní zveřejnila informaci, že v příštích měsících přijde i o levou nohu.

Syndrom toxického šoku se projevuje horečkou, průjmem, zvracením, poruchami vnímání, ale také svalovou bolestí a kožními potížemi jako začervenáním nebo krvavými tečkami... U žen je tato nemoc spojována s menstruací, respektive použitím tamponů.

I v případě Wasser tomu tak bylo, a tak chce svým příběhem ženy a dívky na toto nebezpečí upozornit. Mimo jiné aktivně urguje patřičné instituce, aby co nejpečlivěji testovaly bezpečnost produktů pro ženskou hygienu.

U ní se nemoc projevila nejdříve jako horečka, poté ztratila vědomí, utrpěla infarkt, začaly jí selhávat orgány a odumírat tkáň na nohou. Amputace pravé nohy pod kolenem a prstů na noze druhé byla nevyhnutelná.

Na levé končetině jí kosti dorůstají, což jí ale postupně znemožňuje chůzi a je nutná další operace. Dle slov modelky bude v příštích několika měsících nezbytné odstranění i druhé nohy. „Mám na ní otevřené vředy, nemám patu ani prsty. Denně trpím nesnesitelnou bolestí,“ uvedla žena pro inStyle. „Nemůžu s tím nic udělat. Ale můžu varovat ostatní, aby se jim nestalo to samé,“ dodala Wasser, která se i s protézou nadále věnuje modelingu, předvádí i fotí.

Reklama

Další články

Načítám