Hlavní obsah
Článek

Sedmadvacet let po smrti někdejší dětské herecké megastar Tomáše Holého (†21) vychází najevo, kolik si vydělával. Hvězdička filmů Ať žijí duchové!, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny nebo trilogie v roli Vaška Straky počínající snímkem Pod Jezevčí skálou zapříčinila, že se snímky neustále dokola reprízují. A přestože ho někteří kamarádi pro jeho slávu měli za boháče, i ve srovnání s ostatními herci třel bídu s nouzí!

Zatímco si totiž takový Vladimír Menšík za natáčecí den přišel na dvanáct set československých korun, Tomáš coby dítě dostal fixní sazbu desetkrát nižší.

„Při tabulkových, a tedy daných 120 Kčs v Československé televizi za celý natáčecí den pro dítě to dělalo například za jeho dva nejslavnější filmy vždy něco kolem 2 000 Kčs za film, tehdy lehce podprůměrnou měsíční mzdu,“ cituje Nedělní Blesk novou knihu Oty Karse Jmenuju se Tomáš.

Odhadem si za celou hereckou kariéru mohl vydělat čtrnáct tisíc československých korun. Na dnešní poměry by to bylo 140 tisíc, což si některé hvězdy Ordinace vydělají za měsíc natáčení.

Holý však prý vůbec neutrácel a peníze si schovával u babičky Boženky.

„Tomáš totiž nijak bohatý není. Všichni, co ho neznají, si ale myslí, že je pořádný boháč, když je tak slavný a hrál v tolika filmech. Tomáš přitom z filmování nezbohatl,“ uvádí kniha.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám