Hlavní obsah
Článek

Majitelka asi nejslavnějšího ženského pozadí v historii české kinematografie Jitka Zelenohorská se po delší době objevila na veřejnosti. Herečka, které Josef Somr v Ostře sledovaných vlacích razítkoval sedínku, nechyběla na oslavě padesáti let od premiéry snímku. Jak dnes vypadá a jak vzpomíná na natáčení?

Za dva měsíce oslaví sedmdesátku, pořád se ale usmívá a dobré nálady má na rozdávání. Tu měla i na akci na nádraží v Loděnicích u Berouna, kde se film před lety natáčel.

„Jezdím sem docela často a pořád je to tu hezké. Trochu mě mrzí, že vevnitř už nejsou všechny ty staré přístroje. Jinak to tu ale zůstalo tak, jak to bylo, jen je to opravené,“ říká Jitka Zelenohorská, které samozřejmě lidé razítkování jejích prodloužených zad často připomínají.

„Dnes už to znají i mladí lidé. Mohlo se natočit tisíc jiných filmů, a třeba i dobrých, ale právě tohle jim utkvělo v mysli. A že by mě žádal někdo o to, aby mě mohl orazítkovat? To ne. Zajímavá je ale jiná věc. Tehdy pan Jiří Menzel zakázal, aby z té scény vznikla nějaká fotografie. Dnes, v době internetu, si to každý snadno stáhne. Chodí za mnou lidé, kteří si to vytisknou, a žádají mě pak o podpis. Co mohu říci? Nic,“ říká dobře naladěná Zelenohorská.

Ta na sebe prozradila i to, že rozhodně v době natáčení nebyla pannou nepolíbenou.

„Bylo mi dvacet a lýtka se mi nezapalovala, už jsem je měla spíš vypálená. Byl tam strašný stud, ale spíš bylo nepříjemné, že byla příšerná zima. To obojí se projevilo. Měla jsem husí kůži od studu i od zimy,“ vzpomíná Jitka na slavnou scénu.

A vydržela jí barva na těle delší dobu, stejně jako to bylo ve filmu? „Paní maskérka mi to smazala hned. Bohužel,“ dodala se smíchem herečka, která má za sebou desítky filmových rolí.

Reklama

Další články

Načítám