Hlavní obsah
Článek

Když půjdete pěšky od Mánesa směrem k Národnímu divadlu po Masarykově nábřeží, nemůžete minout secesní dům s číslem 16. Dům Zpěváckého spolku Hlahol byl postaven podle návrhu Josefa Fanty v letech 1903 -1905 a má sám o sobě pestrou historii. Zajímavé a ne vždy veselé životní peripetie zde svého času prožívaly ovšem také jeho slavné obyvatelky, prvorepublikové hvězdy Adina Mandlová (†81) a Hana Vítová, které byly několik let sousedkami.

Adina Mandlová se do bytu, který jí moderně zařídil architekt Hesoun, nastěhovala v roce 1937. Traduje se, že byt v té době stále populárnější herečce koupil jeden ze zazobaných milenců. Sama Adina to ale ve svých pamětech rázně popírá. V bytě Mandlové se před válkou a hlavně za války odehrála řada velkolepých mejdanů, na které později ve svých pamětech vzpomínali Otakar Vávra, Svatopluk Beneš nebo Raoul Schránil.

Adina zde ale zažila i nejednu smutnou chvíli. Právě v jejím bytě v roce 1943 spáchal sebevraždu první hereččin manžel, malíř Zdeněk Tůma. Několik měsíců po svatbě se otrávil plynem. Sama herečka na to později ve svých pamětech vzpomínala takto: „Najednou, asi tak kolem páté hodiny ráno, zvoní telefon a Anča mi hlásí strachem bez sebe, abych přijela domů. Pan Tůma leží v koupelně, asi se otrávil plynem, protože je to cítit po celém bytě, a to Anču vzbudilo. Když jsem konečně dorazila domů, byl byt už plný nejen sousedů, ale i lidí z ulice. V koupelně na zemi ležel Zdeněk mrtvý a v jeho studiu byla na pohovce moje fotografie s rozbitým sklem.“

Adina v bytě bydlela ještě první roky po válce, než se znovu vdala a emigrovala do Anglie. O návratu do svého bytu mluvila i v jednom z rozhovorů po návratu do vlasti na jaře roku 1991. Krátce nato však zemřela.

Hana Vítová se do stejného domu na nábřeží přivdala sňatkem s renomovaným filmovým kritikem a šéfredaktorem tehdy nejčtenějšího filmového časopisu Kinorevue Bedřichem Rádlem, který se kvůli Haně rozvedl s herečkou Světlou Svozilovou. Po válce se jim narodila dcera Bedřiška. V roce 1955 se Rádl s Vítovou rozvedl a oženil se s herečkou Natašou Tánskou, představitelkou Barunky z Čápovy Babičky. Všichni ovšem dál žili v jednom bytě. V šedesátých letech se Rádl znovu rozvedl a oženil.

Hana Vítová stále bydlela v jednom z pokojů. Její jediná dcera Bedřiška z nešťastné lásky k Jiřímu Suchému v roce 1966 ukončila svůj život skokem z okna světlíku. Přestože v tomto domě Hana Vítová zažila největší osobní tragédii, bydlela zde až do své smrti v roce 1987.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám