Hlavní obsah
Článek

Nešťastné lásky, nenaplněné herecké sny, psychické problémy, neustálé hledání smyslu života i život ve stínu slavnější a krásnější sestry. To byl pro křehkou českou herečku Zorku Janů (†24), která podle všech pamětníků na rozdíl od slavné sestry Lídy Baarové (†86) nepostrádala inteligenci ani opravdový herecký talent, opravdu těžký úděl.

S duševními problémy i příjmem potravy vycházející hvězdička Zorka bojovala přibližně od roku 1940. V té době se začala prosazovat nejen na divadle, ale i v českých filmech. Při pobytu v sanatoriu ve Vráži si začala psát deník. „Potácím se mezi životem a smrtí. Tak často vidím před očima revolver. Bože ne, prosím ne! Láska, zdraví, práce. Alespoň jedno z toho. Takhle se nedá žít,“ napsala si dvacetiletá Zorka do deníku v lednu 1941.

O jednom z pozdějších sebevražedných pokusů mladičké Zorky se dokonce dochoval záznam ze 7. srpna 1945. „Na pohovce v bezvědomí ležela Zorka Babková - Janů a lékař MUDr. Andres zjistil, že se pokusila o sebevraždu podřezáním žil žiletkou na zápěstích obou rukou. Řezné rány ale byly mělké, tou dobou vůbec nekrvácející. Po injekci od MUDr. Andrese Zora Babková procitla a projevila odpor k tomu, aby byla dopravena do nemocnice, a její matka prohlásila, že dá na ni pozor a že za ni ručí. Byla tedy prozatímně ponechána v domácím ošetřování. Přivolaná záchranná stanice byla vrácena. Podle zjištění se Zora Babková také pokusila o sebevraždu otrávením,“ cituje policejní protokol ve své knize Herci a herečky před soudem Radek Žitný.

A mělo být ještě hůř. Lída Baarová, která se zdiskreditovala už před válkou románkem s kulhavým ministrem Goebbelsem, skončila na Pankráci. Maminka Zorky nečekaně při výsleších podlehla mrtvici, otec přišel o nohu. Zorce nakonec vzali i její největší lásku - divadlo.

V době, kdy Lída Baarová seděla ve vězení, Zorka tiše trpěla doma a hledala vysvobození. Podle vzpomínek své sestry se například zkoušela napít benzínu. Další z pokusů o sebevraždu se jí už bohužel podařil. 24. března 1946 vyskočila z prvního patra rodinné vily na Hanspaulce. Bylo jí 24 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám