Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Zuzana Fišerová-Svátková (56) sice jako herečka velkou díru do světa neudělala, ale postava nenápadné prodavačky knih je navždy zapsána do zlatého fondu české kinematografie. Douchová se stala pojmem, který je dodnes používán pro zakřiknuté ženy nepříliš atraktivního vzhledu.

Brýlatá ošklivka, platonicky zamilovaná do svého šéfa v podání Josefa Abrháma, měla ve filmu Vrchní, prchni jen vedlejší roli, ale díky velmi přesvědčivému výkonu Zuzany Fišerové-Svátkové je pro legendární komedii stejně kultovní záležitostí jako sprchovací scéna Dády Patrasové.

Představitelka Douchové po své nejvýraznější roli hereckou kariéru ukončila a nyní působí v odvětví cestovního ruchu. Před kamerou se přitom pohybovala už od dětství, kdy si zahrála v seriálu Pan Tau či filmech Slaměný klobouk a Vlak do stanice Nebe.

„Jako malá jsem natáčela dětské filmy. A na natáčení filmu O Sněhurce byla asistentka Drahuše Králová, která spolupracovala na Vrchní, prchni, a vzpomněla si na mě. Šla jsem na kamerové zkoušky a udělala jsem je,“ prozradí Zuzana v Top Star magazínu, jak se dostala ke své ikonické roli, díky níž se dočkala značných výhod.

„Zbyli mi přátelé z toho knihkupectví. A to v době, kdy se to natáčelo, bylo k nezaplacení. Měla jsem, na co jsem si vzpomněla,“ pochlubila se filmová Douchová, která pročítala Knižní novinky nejen při ztvárnění své role.

Reklama

Další články

Načítám