Hlavní obsah
Článek

Zpěvačka, textařka, kytaristka a klávesistka Blanka Šrůmová (49) se v 90. letech proslavila díky působení v kultovní indie rockové kapele Tichá dohoda, kterou dala dohromady s bývalým manželem Danem Šustrem.

V oblíbené hudební skupině se prosadila jako zpěvačka i spoluautorka hudby a textů, včetně největšího hitu Marioneta. Chybělo však jen málo a talentovaná muzikantka se vezla na vlně diskotékových hitů 80. let.

V té době totiž v populární kapele Balet nahradila tehdejší vycházející hvězdičku Ivetu Bartošovou (†48). Zatímco dnes byste podobu Blanky Šrůmové a Ivety Bartošové hledali opravdu marně, tehdy si ji do Baletu vybrali právě proto, že byla Ivetě typově velmi podobná.

Největší hit Baletu Hej pane diskžokej sice proslavil Bartošovou, ale po jejím odchodu z Baletu ho nějaký ten pátek zpívala i budoucí hvězda Tiché dohody!

„Jeden kamarád, kytarista, mě doporučil do skupiny Balet, že prý zná holku, která vypadá jako Bartošová. Ona tenkrát odešla k Františku Janečkovi, takže já jsem tam zastupovala zpěvačku, která už v té době byla protřelá a známá,“ zavzpomínala Blanka Šrůmová na své hudební začátky v pořadu České televize 13. komnata.

Blanka Šrůmová měla blonďaté vlasy stejně jako Iveta, a tak populární zpěvačku, která v Baletu zpívala po smrti svého partnera Petra Sepéšiho, úspěšně nahradila.

„První vystoupení vypadala tak, že někteří lidé si té záměny ani nevšimli, stačilo, abych měla blond vlasy a nic jiného se po mně chtělo,“ prozradila Šrůmová. Novou zpěvačku Baletu v té době vůbec nenapadlo, že jednou bude skládat písničky a psát texty, což se jí naštěstí splnilo už o pár let později v kapele Tichá dohoda.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám