Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herečku Terezu Dočkalovou (26) zná odborná veřejnost a z té laické nejspíš jen opravdoví divadelní fanoušci. Je nejvyšší čas to změnit, neboť ve svých šestadvaceti letech za sebou má nejen dost rolí v ostravských (Komorní scéna Aréna, Národní divadlo Moravskoslezské) i pražských divadlech (Divadlo pod Palmovkou, Venuše ve Švehlovce), ale je i držitelkou Thálie pro činoherce do 33 let. Převzala si ji v roce 2012. V Divadle pod Palmovkou, respektive se souborem Divadla pod Palmovkou, ji za pár dní čeká další premiéra.

Jedná se o hru Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky z pera Doroty Masłowske. „Je to ta nejtemnější věc, jakou jsem zatím napsala, a zároveň je to dílo s nejdůležitějším tématem, kterému jsem se zatím věnovala. A to bez ohledu na to, že je to celé celkem zábavné,“ charakterizovala svoji hru autorka v roce 2006.

O několik let později slova upřesnila. „Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky jsou krátkým dramatem plným humoru a nepřeberných gagů. Dva velmi sympatičtí hrdinové se pod vlivem jistého frenetického impulzu dostávají do polské reality plné směšných příhod, které ale postupně přestávají být až tak směšné a postupně se stávají nesměšnými a ještě později strašlivými.“

Dočkalová ve hře hraje hlavní ženskou roli Džiny, hlavní mužskou postavu - Parchu - ztvární Ondřej Volejník. „Je to mimořádná hra. Mám rád autentické, surové texty, v nichž je slušný prostor pro režijní a hereckou interpretaci. Pro mne opět nový typ role (mám na tohle docela štěstí) i nový způsob práce. Je to dobrý text, těch není až tak moc… A jestli se nám to povede, tak by to mohla být i velká zábava, nás to zatím baví dost,“ uvedl herec.

Premiéra proběhne 20. prosince v Rock Café.

Reklama

Další články

Načítám