Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jiří Hrzán, Petr Svojtka a Ivan Luťanský byli oblíbení čeští herci, kteří toho mají mnoho společného. Kromě nesporného hereckého talentu, který uplatnili zejména koncem šedesátých a v sedmdesátých letech, je bohužel spojují i smutné osudy. Všichni tři totiž tragicky předčasně zemřeli.

Jiří Hrzán největší slávy dosáhl jako člen pražského Činoherního klubu, kde zakotvil po účinkování v Pardubicích a Ostravě. Diváky okouzloval díky svému pohybovému nadání a vrozenému klaunství. Diváci ho milovali také na filmovém plátně. Svůj řečový handicap proměnil v přednost ve filmech Svatba jako řemen, Pane, vy jste vdova či Drahé tety a já. Zahrál si také v televizním seriálu Byl jednou jeden dům.

Později přišel z politických důvodů o angažmá v divadle, začal hodně pít alkohol a měl problémy se životosprávou. Osudné se mu stalo září roku 1980. Hrzán spadl z pátého patra poté, co šplhal po budově do bytu za přítelkyní. Následkům těžkých zranění podlehl 24. září 1980 ve věku 41 let.

K velmi talentovaným hercům, kteří byli schopni zahrát téměř cokoliv, patřil také Ivan Luťanský. Exceloval například rolí Kama v pravěké trilogii Na veliké řece, Osada havranů a Volání rodu. Patřil také k oblíbeným pohádkovým hercům. Miláček dívek a žen bohužel tragicky zahynul v pouhých třiceti letech.

Všeobecně se mělo za to, že zemřel po nehodě džípu, která se roku 1983 stala ve Vietnamu. Až nedávno vypluly na povrch informace, že byl Luťanský ve Vietnamu zastřelen, což měl tehdejší komunistický režim tutlat.

Osud se nemazlil ani s prvním manželem herečky Jany Bouškové Petrem Svojtkou. Shodou okolností velký kamarád Ivana Luťanského se po představení v divadle vracel opilý domů a nepřežil střet s tramvají. Diváci si ho pamatují coby prince z Malé mořské víly či psychiatra ze seriálu Arabela. V pohádce Tři oříšky pro Popelku daboval Pavla Trávníčka.

Který z geniálních herců vám dnes nejvíc chybí?
Jiří Hrzán
73,9 %
Petr Svojtka
6,2 %
Ivan Luťanský
19,9 %
Celkem hlasovalo 41762 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám