Hlavní obsah
Článek

Kateřina Sokolová (34) odtajnila část ze svého soukromí, o které neměla veřejnost ani tušení. Její mladší bratr Radovan (6) trpí autismem. Jelikož má Miss České republiky pro rok 2007 s touto problematikou takto úzkou osobní zkušenost, rozhodla se být v tomto směru nápomocná.

„Radovánek se až do dvou let vyvíjel úplně normálně jako každé dítě, po opakované vakcinaci se u něj začaly projevovat poruchy autistického spektra a jeho stav se zhoršoval. Zatím bohužel nemluví, ale věříme, že se uzdraví a jednou bude moct chodit do školy i se zdravými dětmi,“ popsala své pohnutky Sokolová.

Kateřina se chce v současnosti zaměřit nejen na pomoc jejímu nemocnému bráškovi, ale zejména na pomoc všem dětem trpícím poruchami autistického spektra a i jejich rodinám, protože péče o autistu je pro rodiče mnohdy nejen finančně, ale i psychicky velmi náročná. „Mám pocit, že autismus je typ onemocnění, o kterém se toho u nás tolik neví a pro jedince trpící autismem u nás není dostatek projektů, jež by je nějakým způsobem podpořily. Myslím si, že i vnímání veřejnosti bude jiné, když uvidí, že se toto onemocnění týká přímo mé rodiny, a chci nějakým způsobem pomoct,“ říká modelka agentury Elite Prague.

Prvním krokem byla návštěva speciální školy Diakonie v Praze, kterou navštěvuje kromě bratra Katky i několik desítek dětí trpících různými typy postižení. V rámci Rapa Nui projektu spolupráce v oblasti péče o děti trpící postižením speciální školu s Katkou navštívila i letošní královna Velikonočního ostrova Taurama Hey Rapu. „Moc si vážím, že Taurama moje pozvání přijala, vím, že měla v rámci její návštěvy v Praze velmi nabitý program a jsem ráda, že si na nás našla čas,“ nechala se slyšet Katka a jedním dechem dodala: „Jsem ráda, že došlo k navázání spolupráce, a již jsme ve fázi plánování projektů, jež podpoří právě autisty.“

Reklama

Další články

Načítám