Hlavní obsah
Článek

Dáma na fotografii pochází ze slavného a váženého hereckého rodu. Když jako malá přičuchla ke kumštu, její volba budoucí profese byla nad slunce jasná. O další pokračovatele se společně se dvěma svými osudovými muži také úspěšně postarala. Byla maminkou Jiřího Kodeta a Evelyny Steimarové a babičkou hereček Báry Kodetové a Aničky Polívkové, která její podobu zrovna nepodědila.

Jiřina Steimarová začala hrát divadlo už jako dospívající dívka, kdy byla na zájezdech hereckou protihráčkou svého otce, slavného představitele milovníků Národního divadla Jiřího Steimara. Na filmovém plátně se poprvé objevila v šestnácti letech. O rok později už hrála hlavní ženskou roli vedle Karla Lamače ve filmu Dobrý tramp Bernášek (1933). Ve filmech Paklíč (1944) a Slovo dělá ženu (1952) byla v hlavní ženské roli partnerkou Oldřicha Nového.

Deset let byla Jiřina Steimarová hvězdou Národního divadla. Šťastné období však náhle skončilo v pohnuté době roku 1952. Tehdy její druhý muž Jaroslav Juhan emigroval z Československa, Jiřinu vyhodili z Národního divadla a zabavili jí majetek. Musela sama vychovávat tři děti.

Později získala angažmá v Hudebním divadle Karlín a v malých rolích se objevovala ve filmu i televizi. V důchodu se věnovala výuce herectví. Mezi její žáky patřili například Saša Rašilov nebo Radek Holub. Svého milovaného syna Jiřího Kodeta přežila o dva roky. Dožila se požehnaného věku 91 let.

Kterého člena slavné herecké rodiny máte nejraději?
Annu Polívkovou
58,6 %
Báru Kodetovou
5,1 %
Evelynu Steimarovou
5,2 %
Jiřího Kodeta
31,1 %
Celkem hlasovalo 14953 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám