Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Ve středu zesnulá režisérka Věra Chytilová, kterou poslední čtyři roky života sužovaly choroby, je právem označována za první dámu českého filmu. Však také natočila několik nezapomenutelných snímků. Pojďte si v našem sestřihu zavzpomínat na jedny z nejlepších scén z tří jejích bijáků!

Masám se asi při vyslovení jejího jména vybaví hlavně Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992). Filmová hříčka o buranském milionáři s Bolkem Polívkou v hlavní roli vzbudila ve své době obrovský ohlas. A hlášky z ní jsou nesmrtelné.

Třeba ta o tom, že „Mně je tak blbě, že nemám ani tužku“ či o víře, kterou vám předkládáme v ukázce. A právě o ní se občas říká, že šlo o čistou improvizaci na place, a proto se Donutil neudržel a rozesmál se i před kamerou.

Sedmikrásky (1966) patří k jejím raným dílům a jsou o dvou dívkách, jež se rozhodnou být zkažené, protože i svět kolem nich je takový. V bijáku je spousta pamětihodných scén, ta z veřejných záchodků, na nichž ukradnou biletářce drobáky a pak se přou, která z nich je zkaženější, patří ale mezi nejlepší.

A pak tu máme kontroverzní dílko Pasti, pasti, pastičky o ženě, která své znásilňovače poctí ušmiknutím částí jejich pohlavních ústrojí. Hraje opět Donutil, a navíc Tomáš Hanák. Donutilovi prý Chytilová nabídla roli svérázně. Prý ji má vzít jen pod podmínkou, „jestli na takovou práci má koule“, tvrdí se.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám