Hlavní obsah
Článek

Dáma, kterou vidíte na fotografii, byla svého času velmi obletovanou filmovou hvězdou. V dobách největší slávy se jí dvořil i samotný Hitler, při autonehodě přišla o vytoužené dítě a s manželem, slavným boxerem, žila ve spokojeném manželství čtyřiapadesát let. Už víte?

Anny Ondráková byla první českou filmovou megahvězdou. Poprvé v českém filmu vystoupila tajně proti vůli svých rodičů. Snímek Dáma s malou nožkou (1919) odstartoval její hvězdnou kariéru, která čítá více než devadesát snímků. Na konci dvacátých let expandovala i do ciziny a natáčela v anglických (dva filmy natočila s Alfredem Hitchcockem), francouzských a především německých ateliérech.

Prvním z osudových mužů Anny byl její častý herecký partner, kamarád, režisér i milenec Karel Lamač. Lamač, se kterým založila i produkční firmu, režíroval většinu filmů s Anny a byl jí dlouhá léta tím nejlepším rádcem. Natruc jeho častým milostným avantýrám se Ondráková nakonec v jednatřiceti vdala za boxerského šampióna a miláčka německého národa Maxe Schmelinga.

Drobná blondýna s překrásnýma nohama a obr, který byl králem boxerského ringu, se potkali poprvé v roce 1930. Vzali se o tři roky později a brzy patřili k těm nejoblíbenějším osobnostem nacistického Německa. Zápisky jim ve svých soukromých denících věnoval i samotný Goebbels. Přízeň německých pohlavárů jim zpočátku imponovala, brzy se však začali bránit. Teprve v osmdesátých letech vyšlo najevo, že za války oba před smrtí zachránili dva židovské chlapce.

I tento nerozlučný vztah byl poznamenán velkou osobní tragédií, která se jim přihodila v roce 1936 a do světa ji vytroubila Lída Baarová. „Anny tenkrát jela v autě a nešťastně havarovala. Přišla o nenarozené dítě a pak už nikdy neotěhotněla,“ sdělila Baarová na začátku devadesátých let Stanislavu Mottlovi.

Do českého zvukového filmu se Ondráková vracela jen sporadicky. Naposledy jako partnerka Oldřicha Nového a Adiny Mandlové ve veselohře Důvod k rozvodu (1937).

V roce 1945 po pádu Německa se oba ocitli na dně a přišli o všechen majetek. Max dokonce skončil krátce ve vězení. Nepodařilo se jej odsoudit za to, že propagoval nacismus, a tak alespoň zaplatil obrovskou pokutu, která oba manžele na čas zruinovala. Po válce se znovu rozhodl kvůli penězům vrátit do ringu. Znovu vítězil, dělal rozhodčího a začal podnikat.

V roce 1949 se přestěhovali Max a Anny do domu s pozemkem v Hollenstedtu nedaleko Hamburku. Založili tam chovnou stanici norků a slepičí farmu, pěstovali tabák a žili klidným životem. Anny jako žena v domácnosti, Max jako manažer v koncernu Coca-Cola.

Do své domoviny už se Anny Ondráková nikdy nepodívala. Z rozhovoru v časopise Kino z roku 1965 lze usuzovat, že na „svou“ vlast vzpomínala s láskou a plánovala ji navštívit. „Až přijedu do Prahy, budu mít trému, s mou češtinou už to není nejlepší. Vždyť můj manžel umí česky jen 'Jak se máš?! Věřím ale, že se brzo rozmluvím,“ plánovala dojatě.

Anny Ondráková zemřela 28. února 1987. Její muž Max se po její smrti přestal objevovat ve společnosti. Za svou milovanou ženou odešel v roce 2005 v devětadevadesáti letech. To, že na zemi svého mládí Anny nikdy nezapomněla, dokazuje fakt, že Max v roce 1997 poslal do České republiky třicet tisíc marek na odstranění následků ničivých povodní.

Reklama

Další články

Načítám