Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Herečka Jiřina Jirásková (†81), která odešla do hereckého nebe minulé pondělí, po sobě zanechala desítky filmových rolí. Vy se s námi nyní můžete podívat na její první velkou filmovou roli ve filmu Smyk. Hlavní roli zde hrála společně se svou tehdejší velkou kamarádkou Jiřinou Švorcovou (†83) a jejím partnerem Jiřím Valou.

Osudy všech tří hereckých představitelů době vzniku velmi poplatného snímku Smyk Zdeňka Brynycha se v přibližně stejné době propletly i v osobní rovině. Jiřina Jirásková, která seděla v divadelní šatně vedle Jiřiny Švorcové, také podlehla kouzlu šarméra Valy, ač byla sama vdaná za Jiřího Pleskota. Švorcová se o jejich románku dozvěděla jako poslední.

„Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové manžel Pleskot a Jirkovi dal po představení přes hubu,“ vzpomínala později Švorcová.

Jeden z prvních širokoúhlých snímků vypráví příběh Františka Krále, kterého postihla v emigraci vážná automobilová nehoda. Po plastické operaci s novou tváří a pod změněným jménem se vrací do Prahy jako nepřátelský agent a člen cirkusu. Setká se se svou rodinou a začíná pochybovat o smyslu své špionážní činnosti. Jirásková se zde do k nepoznání namaskovaného Valy bezhlavě zamiluje. „Hrála jsem tam artistku, a to byl start, který mě vyhodil nahoru. Potom jsem se dostala do filmů nové vlny a už to jelo,“ vzpomínala Jirásková.

Reklama

Další články

Načítám