Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Svět zasáhla velmi smutná zpráva. Po dlouhé nemoci ve věku 83 let zemřela americko-švýcarská zpěvačka Tina Turner. Do hudebního nebe odešla ve svém domě v Kusnachtu nedaleko švýcarského Curychu. S odkazem na její mluvčí to uvedla stanice Sky News.

Tina Turner, vlastním jménem Anna Mae Bullock, byla jednou z největších hvězd hudebního nebe. Na vrchol se vyšvihla zejména v 80. letech dvacátého století. Díky jejímu charakteristickému chraplavému hlasu ji poznají naprosto všichni.

„Královna rock'n'rollu zemřela dnes (ve středu) ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Kusnachtu u Curychu ve Švýcarsku. Svět s ní ztratil hudební legendu a vzor,“ oznámila mluvčí, citovala televize mluvčí zpěvačky.

Nejznámějším singlem zpěvačky je bezpochyby Simply the Best, který v originálu zpívá velšská poprocková zpěvačka Bonnie Tyler. Právě Tině se z obyčejného singlu Bonnie podařilo udělat světový hit, který válcoval hitparády.

Americko-švýcarská zpěvačka, které se už dlouhá léta pro její neutuchající elán říkalo rocková babička, se narodila jako Anna Mae Bullock v Tennessee v USA. Začínala jako gospelová zpěvačka v kostele. Koncem padesátých let potkala svého budoucího muže Ika Turnera, se kterým nahrávala úspěšné skladby. V roce 1976 se rozvedli. V roce 1984 vydala album Private Dancer a až do roku 1992 zažívala své nejúspěšnější období. V roce 1995 nazpívala ústřední skladbu k filmu s Jamesem Bondem, Golden Eye. Lidé si ale nebudou pamatovat Tinu jen jako skvělou zpěvačku, ale i jako herečku. Její nejslavnější rolí byla teta Entita ve filmu Šílený Max: Dóm hromů.

Tina Turner měla dva syny, oba zemřeli. Craig se v roce 2018 zastřelil, Ronnie zemřel v roce 2022 na komplikace spojené s rakovinou. Comebackové vystoupení zpěvačky se konalo v roce 2008 na cenách Grammy, v roce 2009 měla celosvětové turné a zavítala i k nám. V roce 2021 spatřil světlo světa životopisný dokument o jejím životě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám