Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Byl to chytrý, urostlý a přitažlivý blonďák s modrýma očima. Herci Ivanu Luťanskému (19. 4. 1953 - 1. 8. 1983) ale osud dopřál jen velmi krátký život, takže svůj talent nestačil rozvinout naplno. Jeho podivná smrt je navíc dodnes zahalena tajemstvím, které nebylo nikdy uspokojivě vysvětleno. Oficiálně měl Luťanský zahynout během autonehody ve Vietnamu, jenže podle současných důkazů tam byl nejspíš zavražděn. V těchto dnech by tomuto výjimečnému umělci bylo 70 let.

Zároveň to byl všestranný sportovec, vášnivý kutil a milovník militarií. Zatímco jeho spolužáci sbírali zahraniční gramodesky a plakáty hudebních skupin, on měl v patnácti letech sbírku dýk, uniforem a vojenských kuriozit. I přes svou nespoutanou povahu si našel cestu k buddhismu, zajímal se o filozofie Dálného východu a bojové sporty, což u nás tehdy nebylo běžné.

Na Ramba nedošlo

Dostal se na DAMU, kterou absolvoval v roce 1976, a přestože on sám osobně by nejraději hrál postavy typu Ramba nebo Terminátora, dokázal ztvárnit i neodolatelné a romantické prince v pohádkách O Ptáku Ohniváku (1980), Jak se peče štěstí (1981) nebo Třeboňská pohádka (1982).

Do divácké paměti se zapsal i jako Kam v prvních dvou dílech trilogie z pravěku Osada havranů a Na Veliké řece (oba 1977). Podle filmových historiků mu životní roli nabídl režisér Vladimír Kavčiak v televizní inscenaci Karel Hynek Mácha (1982). Jeho poslední filmovou postavou se stal Ryšavý v komedii Evo, vdej se! (1983).

Inscenace šitá na míru

Protože všechny zbraně působily na Luťanského jako magnet, miloval každou inscenaci, ve které se šermovalo nebo střílelo.

Režisér Miroslav Macháček mu proto ušil na míru roli Laerta ve své slavné inscenaci Hamleta v Národním divadle. Hra začíná situací, kdy duch zemřelého otce nabádá Hamleta k pomstě a svěřuje mu děsivé tajemství o vraždě jedem, jež na něj byla spáchána. Laertes absolvuje osudový šermířský souboj s Hamletem, během kterého zraní prince otráveným mečem.

Osudný výlet do Asie

V roce 1979 se Luťanský oženil se studentku FAMU Irenou Kvěšovou, manželství však vydrželo pouhý rok. Později se v divadle seznámil s baletkou Hanou Nachtmanovou, se kterou se zasnoubil, a zdálo se, že ho čeká úspěšný a naplněný život. To se ale nestalo.

Luťanský si přál spatřit na vlastní oči Tibet – to ale bylo před rokem 1989 zcela vyloučeno.

Úřady mu neumožnily ani vycestovat do Číny. Proto byl rád, když díky Čs. televizi dostal možnost navštívit spřátelený komunistický Vietnam, kde měl natočit dokument. Ve Vietnamu sice ještě nedávno zuřila válka, ale on sám se domníval, že mu v této vzdálené a exotické zemi žádné nebezpečí nehrozí.

Po nějakém čase dostala jeho rodina zprávu, že zemřel při autonehodě. Podle oficiálního vyjádření jel na poznávací cestu džípem, který mezi obcemi Cau Rác a Ky Phong havaroval. Najednou vypadlo řízení, auto narazilo do stromu a zavalilo ho. Jenže je zde celá řada nesrovnalostí a soudí se, že mladého herce nejspíš zastřelili při loupežném přepadení zemědělského družstva, kde byl zrovna na návštěvě.

A protože k tomu došlo ve spřáteleném Vietnamu, pravda nesměla vyjít najevo. Každopádně rodina Luťanských přišla před čtyřiceti lety o milovaného člena a česká kulturní scéna o mimořádný talent.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám