Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„…když vy přistavíte, tak my to poženeme o štok. Když vy břízolit, tak my kachlíčky, a když vy inženýrku, tak my – to budete koukat!“ Když si matka Škopková umane, že Blaženě sežene ženicha, tak ho prostě sežene. Přece holka nebude dělat rodině ostudu s nemanželským dítětem. Slavnou scénu ze Slunce, seno a pár facek (1989) jistě znáte, a tak určitě víte, že nejdřív se do hledáčku matky Škopkové dostane tlustý Josef v podání Jiřího Růžičky ml. (†43). Tam to neklapne (pro Blážu je moc tlustý, a ona ho navíc nemiluje), a tak si Škopková vyhlédne další oběť – postaršího doktora Karla Kroupu, který léčí její nemohoucí matku.

„Blaženko, já vás asi miluju…“

Když doktora náležitě „zpracuje“, následuje scéna, ve které nebožák leze za Blaženou po žebříku na půdu s pugétem a se slovy: „Blaženko, to jsem já, Kája. Přišel jsem vám říct, že vás asi miluju a že si vás asi vezmu.“

Lékaře měl původně hrát Oldřich Kaiser (67). Režisér Zdeněk Troška (69) ale zariskoval a do role obsadil neherce Josefa Stárka (†48), který pracoval jako číšník v pražské restauraci U Petra Voka, kde se tehdy scházeli gayové.

Neherci to na place šlo

Režisér později vzpomínal, jak to celé bylo. Jednou natrefil na představitelku Škopkové Helenu Růžičkovou (†67), která šla s kamarády právě k Petru Vokovi, a ta mu řekla, ať se k nim přidá. Obsluhoval je Josef Stárek, který se s Růžičkovou už znal, ale když spatřil Trošku, šel do kolen: „Režisér! A živej! Holky, pomoc!“ vydechl.

Podle některých zdrojů prý Stárek také řekl, že komedie Slunce, seno, jahody se mu líbila, ale byla by ještě lepší, kdyby v ní hrál i on. Každopádně, režisérovi jeho projev i sebevědomí zaimponovaly a nabídl mu roli Káji Kroupy. Risk se vyplatil, protože neherec Stárek rozhodně neudělal ostudu. Jak celý projekt agilní matky Škopkové dopadl, víme – Kája si nakonec vzal řídicí Václavku Hubičkovou (Jiřina Jirásková †81), a zkrátka nepřišel ani herec Oldřich Kaiser, který si zahrál italského mladíka Vincenza ve třetím díle Slunce, seno, erotika (1991).

Svou orientací se netajil

Z pokračování Slunce, seno, erotika jasně vyplynulo, že Kájův vztah s Hubičkovou je čistě přátelský, protože pan doktor má jinou sexuální orientaci.

Stačí vzpomenout scénu, kdy přinese upečené buchty a říká: „…ale no tak papkej, Gábi, vždyť je to vyhnaný práškama, podívej se, tady Vendy s Jaruš…“ a pak spokojeně odběhne k žehlicímu prknu. Sám představitel Káji Josef Stárek se nijak netajil tím, že je homosexuál a také prý s oblibou navštěvoval různé gay kluby.

Život „rockové hvězdy“ si vybral daň

Říká se, že po premiéře filmu Slunce, seno a pár facek mu sláva trochu stoupla do hlavy a byl rád, že ho lidé na ulici poznávají. O dva roky později natočil třetí pokračování a v gay komunitě už platil za celebritu. Však také žil životem „rockové hvězdy“. Jenže jeho popularity hodně zneužívali mladí prostituti, kteří ho také několikrát okradli.

Dalších velkých filmových příležitostí se Stárek už nedočkal – mihnul se ještě v jednom díle seriálu Dobrodružství kriminalistiky (1990) a objevil se i v malé roličce šenkýře v Troškově pohádce Princezna ze mlejna (1994). Nakonec se musel vrátit k „obyčejné“ profesi a až do konce svého krátkého života prodával párky ve stánku v pražské zoo. Alkohol a bujaré večírky si bohužel vybraly svou daň – sympatický představitel doktora Káji Kroupy podlehl infarktu v pouhých 48 letech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám