Hlavní obsah
Článek

Dagmar Havlovou (71) proslavila hned její první filmová role ztřeštěné Dany v komedii Holky z porcelánu (1974). Tehdy ještě nosila dívčí jméno Veškrnová a celou kariéru měla před sebou. Režisér Juraj Herz (†83), který 21letou studentku JAMU objevil, v ní okamžitě vytušil obrovský potenciál a hned rok poté ji obsadil do hlavní role své kriminální komedie Holka na zabití.

Filmaři ji obsazovali do komedií

Díky tomu se mladá herečka dostala do nejširšího diváckého povědomí. Upoutala ale i další filmaře. Větší příležitost jí vzápětí poskytl režisér Petr Schulhoff (†63), který ji obsadil mj. do svých komedií Zítra to roztočíme, drahoušku…! (1976) a Co je doma, to se počítá, pánové… (1980).

V 80. letech se Dagmar Veškrnová stala jednou z našich nejobsazovanějších televizních a filmových hereček a v žebříčcích divácké popularity útočila na nejpřednější místa. Zpočátku hrávala naivní a ztřeštěné dívky, později se transformovala do polohy temperamentních a protřelých moderních žen. Takové byly např. její role v komediích Křtiny (1981) nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992).

Své kvality prokázala i na divadle

První divadelní zkušenosti získala v brněnském Divadle na provázku. Se svým prvním manželem, rozhlasovým režisérem a hlasatelem Radvítem Novákem (†63) se přestěhovala do Prahy a přijala angažmá v Divadle Jiřího Wolkera.

Hostovala také v Semaforu a v roce 1979 nastoupila do Divadla na Vinohradech, kde působila až do roku 1996. Z prvního manželství, které skončilo rozvodem, má dceru Ninu (47). Právě na divadelních prknech se objevila v řadě náročných rolí vyžadujících vyspělé charakterní herectví. Zahrála si např. Kateřinu v Shakespearově Zkrocení zlé ženy nebo Královnu Kristýnu ve hře od Augusta Strindberga.

Těžká role první dámy

Zcela nová role na ni čekala v roce 1996, kdy se po smrti Olgy Havlové (†62) začala na veřejnosti objevovat po boku Václava Havla (†75). Svatbu měli v lednu 1997. Mnozí lidé měli páru tehdy za zlé, že to bylo uspěchané a příliš brzy po pohřbu prezidentovy první ženy, která byla uznávanou první dámou.

Dagmar Havlové nepomohly ani některé neobratné výroky nebo událost, kdy při prezidentské volbě ve Sněmovně pískala na prsty. S rolí první dámy přitom problémy neměla – uměla se oblékat i vystupovat, působila reprezentativně a zvládala se pohybovat ve veřejném životě. Ve světě jí přišli na chuť ihned. Například když byla v roce 1998 se svým mužem na návštěvě Bílého domu, média psala, že zatímco americký prezident Bill Clinton na setkání přišel s manželkou Hillary ověšenou šperky, český prezident přišel se ženou, která je klenotem sama o sobě.

Oddaná manželka

Doma si Havlová získala veřejnost až poté, co s velkou láskou pečovala o svého těžce nemocného manžela a zcela jistě mu prodloužila život o řadu let. Až několik let po jeho odchodu z úřadu se Havlová vrátila také k herectví. Jedním z jejích prvních počinů byla role ve filmu Kanadská noc (2008), kde hrála po boku Viktora Preisse (76). Vrátila se i na prkna Divadla na Vinohradech.

Talent zůstal zachován

To, že své komediální vlohy rozhodně neztratila, prokázala Havlová i v roce 2019 v komedii Vlastníci režiséra Jiřího Havelky (42), kde hrála všetečnou paní Horvátovou.

„Poprvé po hodně dlouhé době jsem se smála od začátku do konce. A poprvé po dlouhé době jsem se rozhodla okamžitě nabídku přijmout,“ prohlásila Havlová po přečtení scénáře. Zmínila také, že Havelka jí původně nabídl jinou roli: „…ale já jsem měla chuť si v lehké karikatuře vyhrát s paní Horvátovou, která mi připomínala jednu osůbku. Lehce nic nechápající, a přitom do všeho strkající nos,“ prohlásila o této postavě herečka, které k nadcházejícím kulatinám přejeme hodně zdraví, pohody, a hlavně spoustu dalších dobrých rolí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám