Hlavní obsah
Článek

„Odmala jsem toužila po zpívání a za tímto snem jsem šla,“ prohlásila před lety legenda slovenské hudební scény Jana Kocianová (8. 6. 1946 - 23. 9. 2018). Rodičům její umělecká kariéra nebyla zpočátku moc po chuti – proti byl zejména přísný otec. Když ale dcera v 21 letech zvítězila v televizní soutěži Zlatá kamera, změnil názor.

S interpretací Gershwinovy skladby Summertime Kocianová nejenže suverénně vyhrála, ale zaujala také kapelníka Jaroslava Schejbala. Okamžitě ji angažoval, protože do své kapely sháněl urgentně zpěvačku. Jeho soubor totiž čekalo tříleté působení v západní Evropě. Po návratu na Slovensko účinkovala v bratislavské Tatra revue a hostovala v Orchestru Juraje Velčovského. Když v roce 1973 přišla nabídka od Karla Gotta (†80), kterému učaroval její znělý alt i šarm, neváhala ani minutu.

Dva roky s Gottem

„Janu předcházela pověst vynikající slovenské zpěvačky. Ona mě neznala, ale já ji ano, z nějakých nahrávek, protože v té době, kdy nastupovala, už měla natočené LP. Věděla jsem o ní, že zpívá v cizině, a především, že má nádherný hlas,“ zavzpomínala pro dvojka.rozhlas.cz Jitka Zelenková (72).

S Kocianovou pak tvořila v Gottově kapele vokální duo. Zpěvačky se poprvé setkaly na zkoušce, kde obě rázem zjistily, že k sobě perfektně ladí. Dokonce bylo slyšet, že mají hlasy velmi podobné, což se pro sólové zpěvy náramně hodilo.

Všude dobře, doma nejlíp

Po dvou letech se Kocianová rozhodla opustit jisté místo vokalistky i atraktivní hudební prostředí hlavního města a vrátila se domů. Chtěla se posunout dál a věnovat se sólové dráze. Navíc měla v Bratislavě lásku – bubeníka a špičkového perkusionistu Josefa Škvařila (86), který působil mj. v bratislavském jazzovém seskupení Academia Club či u legendárního muzikanta Laca Décziho. Poznala ho už v roce 1969 a vydrželi spolu až do její smrti.

Pomohla i dvojici L+S

Díky ní se také vrátila na pódia komediální dvojice Milan Lasica (†81) a Július Satinský (†61), která tehdy čelila zákazu. Spolu s nimi a s režisérem Janem Roháčem (48) vznikl program Stretnutie, který měl v roce 1975 impozantních 200 repríz. Společně vystupovali do roku 1976 a pak se jejich cesty rozešly. Samozřejmě v dobrém.

K největším hitům Jany Kocianové, která mj. třikrát zvítězila na hudebním festivalu Bratislavská lyra, patřily písně Zahoď starosti, Pár nôt, Kadial' ísť, Nekonečná láska nebo Sklíčka dávnych stretnutí. Populární umělkyně s charakteristickým sametovým hlasem, které se také přezdívalo slovenská Tina Turner, milovala především černošskou hudbu. K jejím velkým favoritkám patřily zpěvačky Ella Fitzgerald nebo Aretha Franklin. Kromě soulu, gospelu a blues měla ale ráda i lidovou hudbu a cikánské písně.

Krk, který otáčí hlavou

Kocianová byla energická žena – manžel v žertu říkával, že on je sice hlavou rodiny, ale ona tím krkem, který hlavou otáčí. Do jejich harmonického soužití vstoupila na konci roku 2013 rakovina. Protože zpěvačka byla bytostná optimistka, věřila, že chorobu porazí – nález na pravém prsu jí objevili během pravidelné prohlídky.

V dubnu 2014 podstoupila operaci, a protože šlo o malý nález, ona i lékaři věřili v to nejlepší. „Cítím se výborně, všechno se hojí. Věřím, že rakovina už se nevrátí,“ svěřila se Kocianová po ozařování. Bohužel se mýlila – nemoc po nějakém čase udeřila znovu a tentokrát už na ni zpěvačce nestačily síly.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám