Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vánoce bez pohádky Dařbuján a Pandrhola (1959) by byly stejně smutné jako Vánoce bez stromečku a koled. I letos se proto můžeme těšit na oblíbený příběh, ve kterém chudý havíř Kuba Dařbuján (Jiří Sovák †79) vybere pro svého dvanáctého potomka jako kmotra Smrťáka (Václav Lohniský †59). Ten mu nabídne úmluvu – Kuba může začít léčit lidi a zbohatnout. Nemusí se bát, že selže. Pokud bude kmotr Smrťák stát u nohou postele, může Kuba coby „doktor“ pacienta „uzdravovat“ libovolnými prostředky, pokud se však postaví k hlavě, není již nemocnému pomoci.

Jenže havíř se zaplete s lakomým boháčem Pandrholou (Rudolf Hrušínský †73) a úmluvu poruší. Zákeřný Pandrhola se nakonec rozhodne Smrťáka zbavit a uvězní ho. Nepřítomnost smrti na zemi však způsobí řadu komických katastrof.

Výhrady měli nejen soudruzi

Při schvalování scénáře vadila soudruhům svatá Barbora. Proto se z něj měla nejdřív vyškrtnout píseň Svatá Barbora, panna poctivá, a potom i noční scéna, ve které Stanislav Neumann (†72) rozmlouvá coby připitý děda Pšuk se sochou této světice. Scenáristovi a autorovi pohádky Janu Drdovi se ale nakonec podařilo cenzory přesvědčit, aby scénář zůstal tak, jak je.

Kuriózní je, že k pohádce byly výhrady i po pádu režimu. Někteří lidé se pozastavovali se nad tím, jak si mohl obyčejný horník dovolit odmítnout za kmotra Boha a dal se do holportu se Smrtí. Kromě toho zesměšnil bohatého a váženého občana. A jak se teď poslední dobou hledají hnidy na všem, co předtím nikdo neřešil, začaly se nově objevovat i hlasy, že pohádka vlastně vůbec není vhodná pro děti.

Vadí například střílení prasat, odseknutí kohoutí hlavy sekerou i přímá konfrontace se smrtí, která má zvláštní smysl pro humor. Viz například: „Studenou vodou? Blázníš? Ještě by z toho mohla mít smrt!“

Markýtka se znelíbila věrchušce

Kubovu manželku Markýtku hrála Běla Jurdová (†89). Herečka později na natáčení zavzpomínala:

„Z neznámých důvodů se stalo, že na konci 50. let rozhodl tehdejší ředitel Barrandova, že s filmováním skončím. Když se začal natáčet Dařbuján a Pandrhola, neměla jsem podepsanou smlouvu. Neřešila jsem to, byla jsem lehkovážná. Až v průběhu natáčení mě na to upozornil produkční, tak jsem ji podepsala. On ji poté odnesl potvrdit na vyšší místa, ale později se vrátil se vzkazem, že já tam hrát nesmím a režisér Frič má jít na kobereček. Režisér se po schůzce s nejvyšším vrátil zničený. Když mu oznámil, že Jurdová smlouvu nedostane, řekl mu, že výrobu filmu okamžitě zastavuje a bez ní dál točit nebude. Přitom jsem v té úloze byla velmi snadno nahraditelná. Musím říct, že ten den jsme nenatočili ani jednu scénu, zato jsme všichni zdecimovaní vypili společně nějakou tu lahev.“

Z jitrnic hrozil moribundus

Podle lékařů onemocněl sládek Pandrhola chorobou zvanou moribundus. Slůvko v lidové mluvě zdomácnělo a používáme ho, když se cítíme pod psa. Možná to nevíte, ale jde o skutečné latinské slovo, které znamená „umírající“. Jitrnice na stromech byly pravé, ale protože se točilo v letním vedru, začaly zavánět a nikomu se do nich nechtělo.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám