Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Za jednou z nejoblíbenějších pohádek Princ a Večernice (1978) stojí dva tvůrci na slovo vzatí – geniální režisér Václav Vorlíček (†88) a legendární scenárista Jiří Brdečka (†64). I tentokrát jde o příběh z pera Boženy Němcové, s jejímž fantazijním světem získal Brdečka zkušenost už v roce 1954, kdy se podílel na adaptaci pohádky Byl jednou jeden král. Fantazijní vyprávění představuje zároveň jednu z výjimek ve Vorlíčkově převážně komediální filmografii.

Příběh se odvíjí od hromadného zaslíbení trojice královských dcer kouzelným ženichům – Slunečníkovi, Měsíčníkovi a Větrníkovi. Samotný princ Velen, který se k překvapení královského otce bleskově postaral o štěstí svých sester, se ovšem musí ke sňatku s krásnou Večernicí dopracovat mnohem obtížnějším způsobem.

Největším protivníkem na jeho strastiplném putování je zlý čaroděj Mrakomor, který si činí nároky na Večernici. S pomocí švagrů se nakonec statečnému Velenovi povede čaroděje zlikvidovat

Klaďas v roli záporáka

O mimořádnou popularitu příběhu se postaralo i vynikající herecké obsazení, kde v titulní roli Večernice dominovala okouzlující Libuše Šafránková (†68).

Hrdinčina nápadníka Velena ztvárnil slovenský herec Juraj Ďurdiak (70) a role krále se ujal osvědčený Vladimír Menšík (†58). Part Mrakomora, pána všeho nečasu, nabídl zajímavou příležitost oblíbenému představiteli kladných rolí – Radoslavu Brzobohatému (†79).

Ďurdiak si nevěřil

Zajímavé je, že Ďurdiak se pražského konkurzu na svou nejznámější roli nejprve odmítl zúčastnit – předtím totiž zažil několik neúspěšných castingů. Režisér Vorlíček ale chtěl, aby Velena ztvárnila nějaká neokoukaná tvář, a tak se vypravil do Bratislavy, aby se s ním domluvil.

„Už cestou na schůzku jsem se styděl. Ale dopadlo to dobře,“ zavzpomínal později Ďurdiak.

Tento slovenský fešák působil později řadu let jako ředitel bratislavské Nové scény. A možná jste ho po letech zaregistrovali i v dalším úspěšném českém filmu – v Románu pro ženy (2004) ztvárnil Hanse, německého přítele matky v podání Simony Stašové (67), která měla špatné zkušenosti s českými muži.

Pravák proti levákovi

Ale zpět k naší pohádce. Při jejím natáčení si herci užili své, protože se nepoužívaly žádné zvláštní triky, které by jim ulehčily práci. Takže Juraj Ďurdiak i jeho filmový protivník Radek Brzobohatý se museli cvičit v šermu, aby jejich souboj vypadal věrohodně. Scénu ale nacvičovali každý zvlášť a instruktorovi přitom uniklo, že Ďurdiak je levák. Najevo to vyšlo až na place před kamerou, kdy se oba střetli tváří v tvář poprvé.

Trápení s kostýmy

Rušno bylo také v kostymérně – návrhy proslulého výtvarníka Theodora Pištěka (90) byly sice pohádkově velkolepé, ale při výrobě krásných šatů pro Večernici se na Barrandově pořádně potrápili s drátěnou výztuhou límců, která se lámala.

Bylo také důležité, aby se krásné kostýmy neponičily. Proto se úvodní scéna, ve které se princ Velen a jeho tři sestry vykoupou v rybníce, natáčela pro jistotu až jako úplně poslední záběr. Vše tedy muselo klapnout na první pokus. Naštěstí se zadařilo, jinak by byl malér. Nikdo totiž netušil, že dno rybníka je plné zapáchajícího bahna.

Související témata:
Film Princ a Večernice

Reklama

Další články

Načítám