Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vánoce bez Tří oříšků pro Popelku by nebyly Vánocemi, to je známá věc. Kultovní pohádku natočil v roce 1973 režisér Václav Vorlíček (†88) v česko-německé koprodukci. Zásluhu na kvalitách nestárnoucího snímku má i scenárista František Pavlíček (†80), kterému tehdy režim zakázal působení v kultuře, a tak jej v titulcích zastoupila kolegyně Bohumila Zelenková.

Tvůrci samozřejmě vycházeli ze známé pohádkové látky, ale titulní postavu pojali odlišně, než bylo do té doby zvykem. I jejich Popelku v bravurním podání Libuše Šafránkové (†68) utiskuje macecha a nevlastní sestra, dívka je ale zároveň emancipovaná – umí jezdit na koni, střílet z kuše a lovit. Také o prince (Pavel Trávníček, 72), kterého víc než ženitba a dvorské povinnosti zajímá zábava s kamarády, usiluje tato cílevědomá kráska agilněji než její předchůdkyně.

A nakonec mu poskytne potřebnou lekci samostatnosti a dospělosti… V lehce modernizované pohádce zastupují nadpřirozené prvky jen Popelčini zvířecí přátelé a oříšky, ve kterých najde šaty potřebné k získání prince.

Vánoční klasika nejen u nás

Pohádka se stala neodmyslitelnou součástí Vánoc nejen v Německu (kde ji letos nabídne devět TV stanic a diváci se na ni budou moci podívat celkem 15×) a v dalších středoevropských zemích, ale překvapivě také v Norsku.

Mnoho Norů se nechalo slyšet, že vánoční svátky pro ně začínají na Štědrý den v 11 hodin dopoledne, kdy tato klasika běží na veřejnoprávní televizi NRK. Pohádka se v Norsku vysílala poprvé již v roce 1975, tedy pouhé dva roky po premiéře. V roce 1993 v NRK rozhodli, že vánoční nabídku pořadů budou aktualizovat a film z programu stáhli. „Nemohli udělat větší chybu,“ shodla se poté všechna norská média. A Popelka s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem se po tomto faux pas vrátila opět na obrazovky.

O mimořádné popularitě snímku svědčí i to, že ústřední melodii z filmu si mnozí Norové nahráli do mobilů jako vyzvánění. Hraje se také na tamních svatbách a řada norských slečen oblékla jako svatební róbu kopii Popelčiných plesových šatů.

Letos nás čeká i norská Popelka

Teď se ale situace v Norsku možná změní, protože loni si tam natočili vlastní remake, který se u nás vysílá pod názvem Tři přání pro Popelku.

Nový film vznikl ještě se souhlasem režiséra Vorlíčka, který zemřel v roce 2019. O slávě své Popelky a její oblibě v Norsku věděl a tamních fanoušků si vážil. Fandil i remaku, ale zároveň z něj prý bylo cítit, jak si je jistý tím, že jeho majstrštyk stejně překonat nelze. Norové dokonce původně chtěli, aby se Vorlíček opět ujal režie – on ale už nechtěl točit zimní film. Stejně tak odmítl pozici případného supervizora.

V titulní roli se představila norská zpěvačka Astrid Smeplass (26), která vystupuje pod uměleckým jménem Astrid S. Prozradila, že českou Popelku má nakoukanou od dětství a považuje ji za součást vánočních tradic. Trvalo ale měsíc, než roli přijala. Její manažeři byli totiž proti – obávali se, že to bude mít negativní vliv na její hudební kariéru. Astrid S musela pak podstoupit i trénink jízdy na koni a výcvik lukostřelby.

Reklama

Další články

Načítám