Hlavní obsah
Článek

Časopis Vogue ho nazval „nejvýstřednějším anglickým kostymérem“, britský list The Guardian jej zařadil mezi stovku nejvlivnějších osobností svého žebříčku Pride Power. Britský módní návrhář Daniel Lismore je ve své domovině pojmem. Není divu, že se pyšní spoluprací s předními umělci. Excentrickému britskému tvůrci nejde pouze o umělecké vyjádření, snaží se prosadit své názory i jako aktivista. Z tohoto důvodu spojil své jméno například s Pamelou Anderson (56), Vivienne Westwood, či Naomi Campbell (53).

Nejdelší spolupráce ho pojí právě s matkou punku. „Začal jsem s Vivienne Westwood pracovat posledních deset let v době, kdy protestovala na podporu Juliana Assange nebo zpomalení změny klimatu. Musím se přiznat, že mou motivací nebylo s ní pracovat v umělecké rovině, důvodem byly spíš naše stejné lidské postoje,“ říká návrhář, kterého pojí s jeho slavnější kolegyní boj proti znečišťování planety.

„Když jsme před deseti lety řešili otázku změny klimatu, lidé protáčeli panenky. Dnes se to stává důležitým milníkem historie, o kterém musíme přemýšlet. Lidé, jako jsem já nebo Vivienne, musíme zaujmout stanovisko, být aktivisty v těžkém období. I kdybychom udělali jen malou věc, tak je to důležité,“ uvádí Lismore. Ten se s Westwood střetává v otázkách ekologie, ale naopak rozchází v umělecké rovině. „Ona má jiný způsob vnímání než já. Je mojí přítelkyní, ale nejspíš máme jiný pohled na to, co je umění. V těchto otázkách je někdy velmi kritická. Někdy s ní souhlasím, někdy ne. Ona si je ale velmi dobře vědoma toho, o čem mluví. Někdy bych se od ní mohl učit.“

Lismore neskrývá svůj obdiv k supermodelce Naomi Campbell, již loni podpořil v rámci jejího projektu Fashion For Relief. „Myslím si, že je jednou z největších aktivistek na světě. Využívá svou slávu k dobré věci. Jako dítě jsem ji velmi obdivoval. Je to úchvatná osobnost, a to také proto, co všechno udělala pro tento svět. Když jsem dostal nabídku být součástí její show, ani chvíli jsem neváhal, protože patří mezi mé oblíbence. Ona o věcech skutečně přemýšlí a dokáže věci opravdu změnit. Je prostě úžasná," pěje chválu na adresu modelky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám